El diàleg amb les famílies és un dels pilars de l’educació en els centres escolars, però el programa FEAC, va més enllà perquè el seu objectiu és reflexionar junts, família i escola, sobre la millor manera d’acompanyar els processos de creixement dels nostres alumnes. Per això, després d’uns anys, el col·legi del Sagrat Cor de Sarrià ha reprès les Trobades, iniciativa lligada al FEAC, Família / Escola Acció Compartida de la FECC.

Des del principi, l’escola i les famílies vam voler decidir junts les qüestions més logístiques del projecte (agenda, calendari, grups d’edats), així com el contingut de les sessions. Els pares ens van preguntar als educadors en quins aspectes de l’aprenentatge necessitaven més suport de les famílies i els educadors escoltem què ens demanaven ells; la sobreprotecció, la gestió del temps, els límits o l’activitat en família han estat els temes tractats enguany. És evident, doncs, el clima de col·laboració mútua.

També va ser una decisió conjunta la idea de no separar la secció sobre la FE com una secció a part, sinó considerar-la el marc de referència de totes les altres. Per a fer-ho visible, el col·legi s’ha encarregat de preparar una reflexió- oració a la sala d’actes per a rebre els grups i emmarcar la temàtica de les sessions a la Llum de l’Evangeli.

La FEAC posa a disposició dels col·legis una llista molt extensa de materials didàctics que aborden tots els temes que es puguin necessitar. Vull destacar la minuciositat i la qualitat d’aquest material, perquè l’actualitat dels casos, la concreció dels textos i les preguntes per a la reflexió ens han resultat molt útils per a dinamitzar les reunions.

Un altre punt clau a les Trobades FEAC han estat els pares i els professors voluntaris que s’han ofert per a liderar les sessions. Així, cada grup ha comptat amb la presència de pares dinamitzadors i d’un o dos docents que permetien plantejar els casos des d’una altra perspectiva. Des d’aquí aprofito per a donar les gràcies a aquests voluntaris que s’han compromès gratuïtament a acompanyar els grups del Feac en el col·legi.

Humanitat compartida seria el sentiment generalitzat després de finalitzar les cinc sessions d’aquest curs 2023-24. Humanitat perquè hem après a escoltar i a no jutjar. Les famílies valoren el respecte i la tranquil·litat en descobrir que no hi ha receptes úniques en el procés educatiu dels fills. També afirmen que és molt consolador descobrir que no estan solos en aquest procés i que el col·legi els ha acompanyat a relativitzar inquietuds que havien absolutitzat. La diversitat d’opinions en els grups els ha resultat molt positiva per a il·luminar, suggerir, provocar, reaccionar, desbloquejar, ajudar, orientar…

Gràcies al FEAC per potenciar el sa equilibri en la relació entre les famílies i el col·legi Sagrat Cor Sarrià

Cecilia Ribas Coll

Responsable de Missió i Valors del Sagrat Cor Sarrià